A început curăţenia în băncile Europei
de Moise Guran
Acţiunile băncii franco-belgiene Dexia s-au prăbuşit pur şi simplu pierzând în două zile şaptezeci la sută din valoare. Dacă nu aţi auzit de Dexia aflaţi că este o bancă ce a împrumutat inclusiv guvernul României în urmă cu ceva ani, aşa că de ce nu ar fi dat şi Greciei vreo cinci miliarde de euro. Nu banca este importantă ci modul de operare.
Consiliul de Administraţie a decis să spargă pur şi simplu grupul financiar, să vândă părţile sănătoase separat şi să acopere cu banii obţinuţi atât cât se mai poate din partea păguboasă a afacerii.
Vă sună cunoscut? Începe să semene cu modul în care americanii au restructurat marile grupuri industriale şi financiare după criza din 2008. Atâta doar că europenii preferă să se mişte înaintea vremurilor, să nu aştepte falimentul Greciei pentru a culege apoi de pe jos băncile expuse pe această ţară. Ceea ce face grupul franco-belgian Dexia sugerează că sistemul bancar european va fi rând pe rând curăţat de problema grecească înainte ca aceasta să explodeze.
Foarte probabil decizia luată de Consiliul de Administraţie al acestei bănci, are legăturăcu testele de stres făcute recent de Banca Centrală Europeană tuturor instituţiilor financiare paneuropene. În acest timp politicienii se ceartă, fac declaraţii, revin, vorbesc despre planuri de salvare, dar ei sunt doar o acoperire pentru specialiştii de la BCE, care au început deja curăţenia. În fapt, politicienii trebuie doar să cumpere timp, să se abţină adică de la gesturi care pot provoca un colaps al Greciei înainte de vreme.
În declaraţiile oficiale Grecia nici nu va da faliment, nici nu va fi exclusă din zona euro. De acum nu cred că se mai pune la modul serios întrebarea dacă această ţară îşi va plăti vreodată datoriile. Dar păstrarea ei în zona euro ar fi probabil un exemplu prost pentru toate celelalte ţări membre. Mai mult sau mai puţin vizibil, pe sub tămbălăul acestei prăbuşiri, Uniunea Europeană se schimbă, devine altceva, un spaţiu politic şi economic cu alte reguli de funcţionare şi alte obiective.