Scad preţurile! Ce fac dobânzile?
de Moise Guran
Pentru a treia lună consecutiv, în august au scăzut preţurile. Nu-i vorba, s-a mai întâmplat în România să se ieftinească legumele vara, dar niciodată acest fenomen numit deflaţie, nu s-a întins pe trei luni. Anul acesta există o şansă să se întindă pe patru luni, căci recolta a fost bună iar asta, uite ne mai ajută şi reforma noastră de murături. De acum devine aproape o certitudine scăderea dobânzilor la lei, deşi foarte probabil la Banca Naţională încă mai sunt dezbateri pro şi contra.
O scăderea a dobânzilor mai către sfârşitul toamnei ar fi probabil mai puţin riscantă deşi acum, când problemele zonei euro riscă să ne tăvălească puţin şi nouă moneda naţională, o scădere a dobânzilor ar fi mai oportună. Lucrurile nu sunt niciodată atât de simple precum par şi dacă vă imaginaţi că dobânzile la lei se mişcă fix după preţul murăturilor înseamnă că aţi uitat că România este o ţară asistată de FMI.
Renumiţii experţi ai Fondului, cei care de la începutul anului tot trag sforile pentru o creştere a dobânzilor şi, eventual o depreciere a cursului, au întotdeauna şi un plan de rezervă, atunci când Isărescu se încăpăţânează să nu-i asculte. Luna trecută de exemplu CFR-ul a scumpit biletele pentru călătoria cu trenul cu 18%. Asta a ridicat pe total costul transporturilor pe calea ferată cu 10% şi dacă ţăranii români nu făceau anul acesta roşii şi castraveţi cu vagonul, atunci nu mai vorbeam acum nici despre deflaţie, nici despre o eventuală scădere a dobânzilor.
Aşa-numita restructurare administrativă a companiilor de stat are în continuare multe necunoscute şi asta ne complică viaţa într-un mod incontrolabil. Nimeni nu ştie de exemplu nici până la această oră cât va fi întreţinerea la iarnă, iar aceste tarife numite foarte nerealist preţuri administate, sunt un factor de risc pentru economia reală.