Isărescu vânează blana ursului din pădure
de Moise Guran
Te-ai fi aşteptat de la Banca Naţională a României să nu cadă în greşeli similare celor pe care le critică la guvernanţii de azi sau de altădată. Când guvernul creştea taxele unei economii strânse de gât, Isărescu îl critica pe Emil Boc în limbajul său diplomatic şi sofisticat. În acest limbaj să-ţi faci iarna sanie înseamnă că ai fost prociclic. Trebuia să-ţi faci sanie de vara ca să ai cu ce merge iarna. Desigur e o prostie să creşti taxele când economia gâfâie dar să restricţionezi creditele când nimeni nu le mai vrea cum o fi?
Banca Naţională a României a venit cu un astfel de proiect acum, la patru ani de când francul elveţian a început să crească. Ironia sorţii face că cei de la BNR au publicat proiectul exact în ziua în care Elveţia îşi priponea francul de euro. O să vă sune cinic, dar să-i încurajezi acum pe români să-şi rostogolească în lei creditele în franci care deja i-au înrobit nu este în nici un caz o dovadă de viziune. Cam aşa s-a întâmplat şi în toamna anului 2008 când BNR şi-a găsit să facă un proiect de restricţionare a creditului imobiliar exact când piaţa imobiliară intra în picaj.
Sunt convins că oamenii care gândesc aceste politici la Banca Naţională sunt de bună credinţă şi nu au intenţii rele, dar în vremuri atât de sofisticate parcă ar fi nevoie de un pic mai multă detentă decât poate avea un elefant într-un magazin de porţelanuri. Foarte probabil prin această supra-reglemetare a creditului, ei încearcă să aducă un minim de civilizaţie într-o junglă în care bancheri fioroşi încă mai jupoaie oameni cinstiţi care şi-au dorit o maşină de spălat mai bună sau un televizor cu ecran mai lat. Intenţia celor de la BNR este aceea de a favoriza creditul în lei, pentru a putea controla mai bine cursul, preţurile şi costul finanţării. Ca un mare iubitor de proverbe ce este, Isărescu ar trebui să înţeleagă că, să vorbeşti acum de restricţionarea creditului, este ca şi cum ai vrea să vinzi pielea ursului din pădure.