Amendă uriaşă pentu guvernul Boc
Incapacitatea politicienilor de a se pune de acord în privinţa restructurărilor din ministerul admistraţiei şi internelor pune guvernul într-o situaţie destul de urâtă. Bugetul din acest an a fost conceput cu peste un miliard de lei mai mic la cheltuieli tocmai în baza restructurărilor din Ministerul de Interne. Desigur guvernul a pus astfel carul înaintea boilor de dragul cifrelor negociate cu FMI, asta deşi chiar Traian Băsescu observa la vremea respectivă că ministerul de interne este greu de restructurat.
Partea cu adevărat proastă este că această economie uriaşă de un miliard de lei nu s-ar obţine numai din salariile celor 18 mii de poliţişti care ar trebui să plece din sistem ci şi din reorganizarea modului de funcţionare al poliţiei, jandarmeriei şi a celorlalte structuri ale ministerului. Faptul că deputaţii puterii nu s-au putut strânge pentru un vot atât de important la o lege organică arată că în momentul de faţă guvernul Boc este legat de mâini şi de picioare.
Teoretic Emil Boc poate produce o ordonanţă de urgenţă prin care să îi trimită a acasă pe cei restructuraţi din Ministerul de Interne. Imaginaţi-vă ce dezastru administrativ s-ar produce dacă peste câteva luni parlamentul ar respinge sau ar modifica o astfel de ordonanţă şi toţi cei disponibilizaţi ar trebui reangajaţi, ba chiar ar trebui să li se plătească banii pe salariile din perioada în care ar fi fost în vigoare o asemenea ordonanţă.
Acesta este probabil momentul ultim de impotenţă al guvernului. El nu mai poate produce decât acte de administrare a ţării, de gestionare a situaţiilor curente, nu şi acte de legiferare căci acestea uite că nu mai trec de parlament.
În caz că nu ştiţi această situaţie este valabilă doar în cazul în care guvernul este interimar sau demisionar.