Vremuri noi, piraterie nouă
de Ionuţ Văcaru
Acum vreo 5-10 ani muzica, muzica, filmele şi jocurile piratate erau vândute la colţ de stradă, în portbagajele unor maşini conduse de nişte domni burtoşi îmbrăcaţi în maiou. Preţurile erau destul de mari, dat tot erau de vreo zece ori mai mici decât cele ale unui CD original. Apoi românii au dat de internet de mare viteză şi pirateria a devenit gratuită. Adică exact aşa cum vrea partidul suedez al piraţilor, care a reuşit să trimită doi reprezentanţi în Parlamentul European militând pentru libera circulaţie a fişierelor pe internet.
În ultima vreme internetul s-a umplut de tot felul de site-uri pirat care îţi oferă posibilitatea să vezi contra-cost, direct în browser, zeci de seriale TV, în marea lor majoritate americane. Adică pirateria s-a întors din nou în acel colţ întunecat al anilor trecuţi. E greu de crezut că oamenii care susţin aceste site-uri plătesc vreo taxă pe banii pe care îi câştigă de la plătitorii de abonamente, iar multe dintre aceste site-uri pirat probabil că nici nu au serverele în România.
Însă întrebarea mea este alta: dacă produsul piratat nu e gratuit, de ce ai da banii pe el? De ce nu ai alege originalul? Găsirea unor răspunsuri la aceste întrebări ar dezvălui destul de clar mecanismele care duc la apariţia unor site-uri pirat.
Poate cel mai facil răspuns este că accesul românilor la anumite seriale (mai ales cele obscure sau vechi) este limitat. Pe deoparte e adevărat. Majoritatea televiziunilor din România nu au o ofertă excelentă de seriale. Însă avem suficiente televiziuni de nişă precum AXN sau HBO, care difuzează destule seriale bune. În plus, de când cu noile servicii de cablu digital şi IPTV există chiar şi posibilitatea să le înregistrezi.
Şi totuşi, de cele mai multe oferta televiziunilor nu este de ajuns, nici când vine vorba de seriale, nici de lung-metraje. Cei ce vor să rămână în continuare în legalitate îşi pot cumpăra DVD-urile originale, dar, dacă la filme sunt preţurile cum sunt, serialele pe suport digital au preţ prohibitiv. Cel puţin pentru o ţară cu puterea de cumpărare a României.
Aşa că într-un fel producătorii şi mai ales distribuitorii de materiale originale au şi ei vina lor atunci când vine vorba de piraterie prin faptul că aleg să vândă mai puţin la preţ mare decât mai mult la preţ mic. Distribuitorii de lung-metraje şi-au dat seama de asta, iar în ultima vreme, au apărut diverse site-uri perfect legale care îţi dau posibilitatea să vezi un film la un preţ modic, de vreun euro. Aşa că singura modalitate prin care site-urile pirat contra cost şi-ar pierde rostul, ar fi ca producătorii să ofere medii asemănătoare de distribuire a serialelor. Sunt sigur că ar avea mai mult de câştigat din ele decât din acele pachete de DVD-uri pe care le vând cu 100 de euro prin magazinele de electronice şi librării.