Preţuri şi astenii de primăvară
de Moise Guran
Euro dă semne de stabilizare la 4,10 dar această stabilitate este mai de grabă iluzorie. După ce am constatat cu toţii că în primele trei luni scăderea cursului cu 4-5 procente nu a împiedicat alimentele să se scumpească cu 4-5 procente, lumea s-a oprit în loc să vadă ce zice BNR-ul. Se va da Isărescu bătut pentru moment în lupta cu creşterea preţurilor? Va ridica dobânzile la lei, sacrificând astfel şi bruma de relansare economică mai mult sperată decât certificată de cineva? Sau se va obstina să ducă pe mai departe cursul euro în jos, sperând că la un moment dat şi ţăranii care vând cartofi în pieţe îşi vor înţelege că în euro cartoful este mai scump dacă scade cursul monedei unice.
La drept vorbind scăderea cursului ajută importurile dar mai ajută ceva. Ajută competiţia şi ne ajută pe noi toţi să înţelegem că de vreo patru ani am intrat într-o piaţă comună şi liberă. Altfel spus, într-un moment în care un produs lipseşte de pe piaţa noastră sau nu lipseşte dar preţurile cresc doar pentru că el este mai scump în Rusia, scăderea cursului de schimb crează condiţii prielnice de vânzare cartofului, căci despre el vorbim, şi aici în România.
Stabilitatea euro la 4,10 lei este cel mai probabil una relativă şi de scurtă durată. Prins între creşterea preţurilor mai ales la alimente şi nevoia imperativă de stimulare a economiei Isărescu nu prea are de ales. Cursul de schimb este ultima sa armă. Cum Paştele se apropie foarte probabil euro se va mişca din nou în jos, chiar înainte ca românii să plece spre hipermarcheturi pentru a-şi umple cărucioarele. Speculatorii din piaţa valutară au o ţintă intermediară la 4,05, dar după Paşte foarte probabil această mişcare va continua iar cursul euro ar putea intra sub 4 lei. Nu a mai fost acolo din 2008, adică dinainte de criză.