Spaimele lui Traian Băsescu
de Moise Guran
Înainte de a pleca la Bruxelles la un summit cu multe semne de întrebări, preşedintele Traian Băsescu a făcut o mărturisire – domnia sa este îngrozit de perspectiva revenirii crizei. Auzindu-l la televizor vorbind afectat despre întoarcerea crizei, românul de rând trebuie să se fi întrebat – de unde să se întoarcă dom’le criza că de la noi nici nu a plecat. Chiar Traian Băsescu este vinovat de această confuzie căci, încercând să dea semnale pozitive alături de ceilalţi politicieni ai puterii, Băsescu a supraîncălzit ideea sfârşitului crizei o dată cu ieşirea din recesiune.
Într-adevăr criza financiară în România a trecut de mai bine de un an şi jumătate, în sensul că bani ar fi. Însă aceştia sunt în bănci iar băncile nu prea mai au idei ce să facă cu banii de când a apus creditul cu buletinul.
După terminarea acordului cu FMI-ul statul român plănuise pentru anul acesta să se finanţeze pe pieţele internaţionale. Acolo criza s-a amânat anul trecut, după o primăvară în care euro a devenit vulnerabil din cauza problemleor câtorva state membre. De fapt de întoarcerea acelei crize îi este teamă lui Traian Băsescu. În Portugalia pachetul de austeritate al guvernului a fost respins de parlament iar premierul a demisionat, în Grecia şi Irlanda suflă greu, în ciuda tuburilor de oxigen montate de comisia europeană şi în tot acest climat o ţară asistată la rândul ei, România, şi-a făcut bugetul pe ideea că va împrumuta cel puţin 7 miliarde de euro de pe această piaţă agitată. Teama lui Băsescu este simplă şi legitimă. Dacă scenariul de anul trecut se repetă pe pieţele europene statul român rămâne în aer cam cu un sfert din cheltuielile bugetate pentru 2011.