Respect Japonia!
de Moise Guran
UPDATE
Cineva din Tokio ne-a postat pe site-ul TVR urmatorul comment
Va scriu din Tokyo.Ieri totul a fost paralizat:toate trenurile au fost oprite imediat,toate liniile de metrou inclusiv.Eram la birou cand a lovit si credeam ca e inca un cutremur mic si radeam cu colegii. A inceput incet si dupa 20 de secunde a inceput sa salte podeaua. Atunci am crezut ca in sfarsit \\\\\\\\\\\\\\\”the long waited one\\\\\\\\\\\\\\\” a venit. A durat enorm. Unda principala a durat 3 minute, dar au fost extrem de multe replici pana noaptea tarziu. A trebuit sa merg pe jos acasa, dar multi colegi au ramas la birou sau la hotel (asta daca au reusit sa gaseasca o camera). Nu am realizat magnitudinea cutremurului decat atunci cand am ajuns acasa. Ceea ce arata BBC si CNN live e exact ce arata NHK (TVR-ul Japonez).Incredibil dar adevarat. Si atunci am realizat cat de norocos sunt ca epicentrul nu a fost in Golful Tokyo. Densitatea populatiei multiplicata cu puterea cutremurului ar fi rezultat in zeci de mii de victime. Tokyo nu ar fi aratat la fel. Acum e dimineata in Tokyo, majoritatea trenurilor sunt operationale (cam 75% din capacitate), jumatate din magazine si institutii sunt deschise.Viata se reintoarce la normal, dar pentru cei din Sendai (cam 400km de Tokyo) mai trebuie sa treaca zile bune pana se pot intoarce la normalitate. Doamne Ajuta! • Din Japonia 12-03-2011, ora 04:47 |
De azi dimineaţă posturile de ştiri din lumea întreagă transmit non-stop imagini din Japonia, o ţară lovită de unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria contemporană.
Nu există oameni care să rămână de piatră în faţa unui cutremur de aproape nouă grade, dar ceea ce vedem la televizor nu sunt nici oameni fugind îngroziţi, nici autorităţi care să dea mesaje contradictorii, nimic din toate acestea.
La un moment dat un oficial spune chiar că autorităţile aşteptau această zi. Cum asta? Păi simplu, răspunde el. O dată la 100 de ani, se produce un cutremur de peste opt grade. Şi dacă în 1923 un cutremur de 8,3 grade a lăsat în Japonia aproape 150 de mii de morţi, japonezii au început apoi să se pregătească pentru următoarea sută de ani.
În 1978 Japonia a început implementarea sistemului naţional de avertizare. Azi el este complet operaţional şi în cele 30 de secunde care trec de la avertizare şi până la cutremur, centralele nucleare se opresc, la fel alimentarea cu gaze şi energie, în general cam tot ceea ce poate complica dezastrul ce oricum nu poate fi împiedicat. Mai departe autorităţile au pornit la educarea populaţiei pe scară largă astfel încât în orice clădire din japonia să poţi găsi un kit de supravieţuire, până la proiectarea blocurilor şi sistemele automate de oprire a lifturilor care nu se blochează ci se opresc la cel mai apropiat nivel.
În 1994 şi 1995 Japonia a fost lovită de cele mai păguboase cutremure din istoria omenirii, cu pagube totalizând 140 de miliarde de dolari, mai mult decât PIB-ul României de acum, dar numărul morţilor a scăzut la numai 5000.
Azi vedem la televizor o naţiune matură, care ştie exact ce are de făcut în faţa inevitabilului. În mod greşit, cei mai mulţi dintre noi ne bucurăm acum că nu suntem în locul japonezilor.