PDL pe buza valului… lui Traian
de Moise Guran
Schimbarea premierului e un bluf. Jocul e mult mai mare. Ieri, cu doar o jumătate de oră înainte de emisie, Traian Băsescu a ieşit într-o declaraţie publică ce m-a dezarmat complet – a spus chiar el exact ceea ce aveam de gând să spun eu la emisiune: Premierul trebuie schimbat pentru că PIB-ul a început să crească. Funny!
Am urmărit în treacăt analizele politice de la televizor, am dat telefoane, am vorbit cu surse implicate şi neimplicate, interesate şi dezinteresate în această poveste, dar cele mai importante informaţii sau confirmări au venit tot de la Traian Băsescu. Sintetizez succint concluziile la care am ajuns şi pe care o să vă rog să le amendaţi, cu menţiunea că pe acest blog facem politică doar pentru a înţelege ce se întâmplă iar opiniile cunt acceptate cu condiţia de a nu fi militanţi pentru nimeni.
1. Prima miză nu este Guvernul ci PDL-ul. Mai exact aranjamentul electoral pentru 2012.
2. Confruntat cu o coaliţie de opoziţie, Traian Băsescu încearcă să facă o coaliţie electorală cu UNPR, UDMR şi… ce o mai rămâne din PDL, să îi zicem NPDL.
3. În această construcţie vechiul PDL(VPDL) trebuie să preia cât mai mult din aura negativă acumulată în cei doi ani de criză economică şi să se scufunde în sondaje undeva prin primăvara 2012. Până atunci el trebuie amăgit cumva pentru a susţine un guvern fidel lui Traian Băsescu.
4. NPDL va dansa până în preajma alegerilor cu VPDL, dar apoi se va rupe de acesta, torpilându-l direct şi fără scrupule c-aşa-i în tenis. NPDL va beneficia de aura imaculată a unor recruţi din BNR, cel mai probabil Cristi Popa. Vă reamintesc faptul că Isărescu a declarat de fiecare dată că e prea bătrân pentru a deveni premier. N-a spus niciodată că ar fi prea bătrân pentru a deveni preşedinte. Nu îl pot exclude dintr-o viitoare construcţie politică. Băsescu a mai spus aseară că un nou guvern trebuie să gândească alte măsuri decât cele de criză. Să stimuleze adică economia, cel mai probabil cu câteva relaxări fiscale, relaxări semnal, care aduc optimismul dar şi simpatia oamenilor.
5. Este neclar rolul pe care ar urma să îl aibă în viitoarea coaliţie arhitectul ei, adică Traian Băsescu. Bănuiala mea este că acum îşi face planul unei coordonări din umbră dar nu exclud posibilitatea ca în momentul culminant, acesta să se folosească de propria imagine negativă pentru a se agăţa de gâtul VPDL şi pentru a-l scufunda într-un gest aparent sinucigaş.
6. Principala problemă a Arhitectului este acum faptul că vulpoiul de Blaga pare a fi prins mişcarea. Şi dacă n-au prins-o exact, pedeliştilor tot le miroase a capcană politică. În declaraţia de aseară, pe care am transmis-o şi noi în direct, Emil Boc a spus ceva de genul – nu e firesc să mă daţi la o parte când suntem pe punctul de a beneficia şi noi electoral de o creştere economică, după ce am luat în gură toţi pumnii măsurilor cu impact electoral negativ. Şi de data asta Emil Boc chiar are dreptate. Nu e firesc.
7. Urmăriţi cu atenţie traiectoria lui Kelemen Hunor de la UDMR. Am sentimentul că va juca un rol esenţial în construcţia politică ce va dizolva în final UDMR-ul în NPDL+UNPR. Cu toată simpatia mea pentru Frunda, măcinat de conflicte interne, UDMR-ul actual riscă să nu mai intre în parlament. Până la urmă existenţa UDMR este nefirească într-o ţară în care ungurii sunt respectaţi şi invitaţi la Guvernare permanent de aproape 15 ani.