Gâlceava tocilarilor
de Ionuț Văcaru
Cei de la Google spun că Bing-ul celor de la Microsoft le-a furat rezultatele căutărilor on-line. Da, știu, sună extrem de stupid, dar cică este o chestiune foarte serioasă și periculoasă. Ca încălzirea globală. Ca să fiu mai precis, după cercetări îndelungate şi atente, cei de la Google au tras concluzia că o parte din căutările de pe Bing au început să dea aceleaşi rezultate pe care le dau şi căutările de pe Google. Cum fiecare motor are propriul său algoritm de căutare, așa ceva nu ar trebui să se întâmple.
Dar cei de la Google aduc şi dovezi. Ei spun că au făcut în aşa fel încât căutarea on-line după nişte litere aleatorii „mbzrxpgjys” sau „hiybbprqag” să dea ca rezultat site-urile anumitor firme. În scurtă vreme, căutarea după aceleaşi litere a dat aceleaşi rezultate şi pe Bing-ul celor de la Microsoft, ceea ce, de asemenea, nu ar fi trebuit să se întâmple.
Prinşi cu mbzrxpgjys-ul în vine, cei de la Microsoft au dat un comunicat oficial în care spun că ei nu fură nimic, ci doar aruncă un ochi în rezultatele căutărilor Google pentru a fi la curent cu evoluția concurenței. Au dat și detalii tehnice despre cum o fac. Prin intermediul Internet Explorer-ului. Deci, da, Microsoft copiază rezultatele, doar că o recunoaște cu jumătate de gură.
Însă acum nu reușesc să-mi dau seama cine este mai ridicol? Google pentru că a transformat într-o tragedie intergalactică rezultatele mini-anchetei sale? Sau Bing care promitea o revoluție internautică dar a ajuns să copieze rezultatele de căutare ale concurenței? Mai țineți minte prima reclamă Bing? Da, exact, aceea în care Microsoft promitea că o să se îndepărteze de rezultatele de căutare haotice ale concurenței. Scandalul ăsta de acum face ca reclama aia să fie pur şi simplu penibilă. Nu e de mirare că cei mai mulţi utilizatori de internet nici măcar nu știu ce e ăla Bing.