Trichet ne creşte ratele
de Moise Guran
Europenii pot respira deocamdată uşuraţi. Problemele zonei euro par să se calmeze, sau cel puţin să se amâne încă o vreme. Portugalia şi Spania au reuşit să se împrumute la dobânzi acceptabile şi, cel puţin deocamdată, cele două ţări considerate cu probleme nu vor ajunge ruşinos la mâna FMI precum economiile precare din Europa de Est, aşa cum, desigur este şi a noastră.
Imediat după aceea Italia a împrumutat şi ea şase miliarde de euro, iar exuberanţa investitorilor arată un lucru destul de clar – în acest moment pe pieţele europene sunt bani gârlă. Acesta este cel mai clar semnal pentru sfârşitul crizei financiare. Cu crizele economice se va descurca fiecare ţară în felul ei. Acum haideţi să vedem de unde au apărut aceşti bani. O parte bună a lor a venit categoric de la investitori asiatici. Nu este însă exclus ca Banca Centrală Europeană să fi pus şi ea umărul, puţin cam împotriva propriilor principii, la revigorarea zonei euro. De ce ar face asta scorţoşii de la Frankfurt? Păi, absolut întâmplător, Germania a anunţat ieri cea mai mare creştere economică din ultimii 20 de ani. Cum BCE face politica europeană pe filozofia germană, foarte probabil cineva din turnul financiar s-a gândit că Germania va avea în curând nevoie de o creştere a dobânzilor pentru a nu izbucni inflaţia. Dar acest lucru nu s-ar fi putut face dacă celelalte ţări europene care nu sunt ca Germania ar fi ţipat de foame.
Banii apăruţi acum ca din senin ajută ţările cu probleme dar ei deschid perspectiva creşterii dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene care va trebui să îi sterilizeze mai mult în interesul Germaniei.
Mai pe româneşte evenimentele ultimelor zile s-ar putea rezuma cam aşa – dacă aveţi credite în euro, puneţi-vă centurile de siguranţă. În acest an, poate mai spre sfârşitul său, o să vă crească rata.