Tu ce ai face cu 51 de miliarde de dolari?
de Ionuţ Văcaru
Eu aş cumpăra Casa Poporului. Apple ar cumpăra Sony. Singura diferenţă între mine şi ei e că Apple chiar are banii ăştia.
Zilele astea vestea că Apple ar vrea să cumpere Sony a picat ca o bombă pe piaţa IT. Deocamdată nimic nu a fost confirmat oficial, însă chiar şi aşa, ăsta e fără îndoială zvonul anului.
Totuşi Singura modalitate prin care Apple ar putea să cumpere Sony ar fi o preluare ostilă. Pur şi simplu să ofere atât de mulţi bani încât să determine acţionarii să vândă. O asemenea abordare ar putea fi facilitată de acţionariatul destul de disparat al Sony.
Însă e în esenţă e o strategie dificilă spun unii analişti, care consideră că Apple nu va avea niciodată mână liberă pe tărâm japonez. Însă când ai o rezervă gigant de 51 de miliarde de dolari nimic nu este imposibil. Prin succesul gadgeturilor sale, Apple nu mai este doar un gigant IT ci a devenit o adevărata forţă mondială.
Întrebat ce va face cu muntele de bani din conturi, şeful Apple, Steve Jobs, a afirmat că există una sau mai multe oportunităţi strategice în viitor. Şi ce oportunitate strategică poate fi mai buna decat achiziţionarea Sony, care nu este orice companie, ci este însăşi compania care a ajutat la dezvoltarea proiectului Google TV prin care internetul este adus pe televizor. Cei de la Apple au avut şi ei un astfel de proiect in trecut, însă nu a atins niciodată complexitatea sistemului dezvoltat de Google şi Sony.
Prezenţa celor de la Google în această ecuaţie complică şi mai mult calculele. Chiar dacă Sony are o capitalizare la bursă de 33 de miliarde de dolari, deci ar putea fi cumpărată de cei de la Apple, cei de la Google nu vor privi cu mâinile în sân cum unul dintre aliaţii săi va trece în tabăra unui rival direct. Google Nexus One şi sistemul de operare Google Android se luptă de la egal la egal cu celebrul iPhone al celor de la Apple.
Un scenariu dus la extrem ar arăta aşa:
Pasul numărul 1: Apple cumpără Sony.
Pasul numărul 2: Sony renunţă la televizoarele dotate cu sistemul Google TV.
Pasul numărul 3: Sony îi ajută pe cei de la Apple să producă un sistem asemănător cu Google TV.
Pasul numărul 4: Televizoarele Sony vor fi dotate cu Apple TV (sau iTV, ca să păstrăm specificul de nume al produselor Apple), iar Google rămâne cu buza umflată.
Celor de la Google nu ne place să rămână cu buza umflată.
Surse citate de Reuters spun că dacă nu vor reuşi să cumpere Sony, cei de la Apple îşi vor îndrepta privirea spre alte potenţiale ţinte. Printre ele Adobe. Aici e partea amuzantă a zvonului, petru că Steve Jobs a spus în repetate rânduri că programul flash dezvoltat de Adobe are o calitate îndoielnică şi tocmai de aceea nu a fost implementat pe telefoanele iPhone. În acelaşi timp şi Adobe este este un rival direct al Apple în sectorul programelor de editare audio şi video. Semn că nu e o companie chiar atât de depăşită cum spune Jobs.