Regele a ieşit la arat
de Moise Guran
Gata, Isărescu nu mai poate. Orgoliul armatelor de economişti, cercetători şi savanţi ai acestei naţiuni nu mai poate. De ani de zile calculează şi răscalculează preţul morcovilor din piaţă ca să ştie exact cum trebuie reglate sofisticatele politici economice ale patriei. Inflaţia este ancora acestora iar inflaţia înseamnă în esenţă evoluţia preţului unor afurisiţi de morcovi. Şi cartofi. Şi fasole. Şi ce o mai vrea românul să bage în burtă. Zău aşa! Ne-am tâmpit cu toţii? ar fi putut Isărescu să întrebe, dar n-a zis chiar aşa. În stilu-i gent, guvernatorul a făcut o glumă – „Noi am interzis fumatul în BNR, după ce am văzut ce ne-a făcut tutunul cu ţinta de inflaţie. Se fumează doar în afara Bancii”. Doooh! Se fumează pe ascuns şi în toalete, domnu’ guvernator, de unde rezultă că o realitate pe care nu o ştii nu e neapărat inexistentă.
Mai pe scurt, cei de la BNR s-au hotărât să calculeze altfel inflaţia. Că are tutunul pondere mare şi de câte ori se scumpesc ţigările se duce dracului targetul naţional. După ce facem anchete din astea pe la precupeţi dăm un ochi, carevasăzică, şi în conturile naţionale. Din ele aflăm cum au circulat banii în economie şi, pe cale de consecinţă, cât contează morcovul şi cât pachetul de kent în buzunarul românului. În altă ordine de idei, dacă acum alimentele ţin 37% din prostiile la care se gândeşte Cocoşilă, într-un viitor apropiat mintea lui Cocoşilă va sta la alte prostii. “Eşti prost, îi va spune un moromete de Isărescu lui Cocoşilă. Dacă ai băut tutun toată noaptea şi te-ai gândit la Victor a lu Bălosu, din ponderarea cu conturile naţionale rezultă că n-ai băut tutun decât 0,01% iar de restul te-ai gândit până te-a luat dracu”
Desigur schimbarea acestei metodologii de calcul a inflaţiei nu e doar o chestiune de orgoliu. Isărescu se pregăteşte de intrarea în zona euro. Inflaţia este crucială. Pur şi simplu Guvernatorul şi-a dat seama că până în 2015 nivelul de trai nu va creşte suficient încât mâncarea să conteze mai puţin în bugetul lunar al unei familii. Problema alimentelor în România este că ele sunt în continuare ieftine faţă de restul UE. Şi se vor scumpi al naibii de mult în anii următori. Asta este o certitudine. În altă ordine de idei, dacă nu scoatem urgent alimentele în afara BNR nu prea mai avem cum să adoptăm euro. Eu zic să facem ca şi cu ţigările, adică să servim masa mai pe ascuns. Totuşi, nu în toaletă.