Criza guvernului de cafenea
de Moise Guran
Neam de Brătieni, Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu nu mai văd rostul vieţii politice dacă nu intră şi ei la guvernare. S-au dus, s-au întors şi tot la guvernare au ajuns, că altfel le fuge partidul de sub fund şi nu se mai opreşte până în curtea PDL-ului. Ba l-au mai şi mandatat pe Crin Antonescu să fie prim ministru, ceea ce, desigur, în contextul politic actual devine uşor comic. E deja o boală de partid asta, te strângi în Dorobanţi la cafenea şi mai faci un guvern – guvernul de sâmbăta asta. N-a venit niciunul să zică noi intrăm la guvernare cu singura condiţie de a scădea naibii contribuţiile sociale, căci liberalizarea muncii e un ideal mai vechi al nostru. Nu! Moare partidu dacă nu împarte cu PDL beneficiile unui guvern de crizuă economică. Nu ştiu de ce Antonescu încă mai crede că dacă l-au votat pe el 20% la prezidenţiale PNL-ul a avut ceva de câştigat. Eu zic că n-a avut. Iar faptul că în fiecare zi mai dispar doi-trei parlamentari din coaliţia PSD-PNL, arată destul de clar că e o chestiune de zile până când Traian Băsescu va face un guvern nou nouţ cu o majoritate absolută, alături de UDMR şi un mare grup de independenţi. Parlamentarii care evadează de la un partid nu au voie să meargă la altul dar devin chipurile independenţi.
Ceea ce mă nedumereşte foarte mult este faptul că domnul Dinu Patriciu, antreprenorul Partidului Naţional Liberal lipseşte cu desăvârşire din pozele ultimelor zile. Dinu Patriciu e omul cu banii, omul care a finanţat de la PL-93 şi până la guvernul minoritar Tăriceanu.
Domnu Patriciu ştiţi teoria ai cu criza care ne restructurează oricum. La fel e şi cu criza politică. Dacă tot vă pleacă parlamentari, dacă tot vă pleacă filiale care vor musai la guvernare, de ce nu priviţi criza politică la fel ca pe aia economică, iar PNL-ul ca pe o companie. Oricum o să rămâneţi trei oameni în PNL şi ăia trei fiecare cu aripa lui mai mult sau mai puţin tânără. Că nici Antonescu nu e prea tânăr, deşi pare. Dar singura garanţie pentru supravieţuirea PNL-ului ca partid nu este în nici un caz puterea ci, din contră, opoziţia. Cei care vor la putere să plece, că dacă nu era criza asta politică nici nu visaţi la un ciur mai bun pentru oamenii politici.
Poate n-ar fi rău pentru PNL dacă Patriciu ar aplica el însuşi principiile pe care le predică şi care sună cam aşa – pe timp de criză investeşti. Mai investiţi şi în alţii domnul Patriciu!